maanantai 7. marraskuuta 2011

Kissan vessa

Kissan hiekkalaatikoita on vähintäänkin yhtä monenmoista kuin sen käyttäjääkin. On ihan kissasta kiinni minkälainen laatikko on soveliain. Joitakin miellyttää avolaatikot suljettua versiota enemmän, toiset tarvitsee seinät ympärilleen tuomaan touhurauhan, toiset ei kertakaikkiaan ymmärrä luukkua, ja toiset tarvitsee sekä luukun että huushollin hiljaisimman sopen tarpeiden toimittamiseen. Ohjeena on että laatikoita tulisi olla 1 per kissa, sekä 1 ylimääräinen. Kannattaa muistaa että kissanhiekka yleisesti on savipohjaista, joten sen joutuminen viemäriin voi aiheuttaa melkoiset tukokset. Käytetyn kissanhiekan voi nykyään laittaa biojätteisiin hajoavaan pakettiin (biojätepussi/sanomalehti) pakattuna. Muuten se tulee laittaa seka-/kaatopaikkajätteisiin.



Hiekkoja löytyy myöskin joka lähtöön. Jos kissa on kovinkin nirso hiekan puhtauden suhteen,voi paakkuuntuva mikrohiekka olla helpoin vaihtoehto. Pelletit on hyvin omistajaystävällisiä keveytensä ansiosta, tosin monille kissoille se ei laatikon täytteeksi kelpaa millään.




Paakkuuntumaton hiekka (esim. Topkatti, 8litraa hinta n. 4,50€ ja 24litraa hinta n.10,90€) toimii erittäin hyvin taloudessa, jossa kissat ei vaadi jatkuvaa hiekan putsausta, tai jos tykkää vaihtaa kaiken hiekan kerralla. Hyväksi havaittu keino useamman kissan taloudessa on vetää jätesäkki puhdistetun alaosan päälle, jolloin vati-osa jää kokonaan säkin sisälle, siihen vaan sopiva määrä hiekkaa päälle ja kansi paikoilleen. Hiekka kestää "kelpaavana" kissoista riippuen joitain päiviä, jolloin hiekanvaihto sujuu näppärästi vaan pyörättämällä pussi irti alaosasta ja roskikseen. Jollei kissat ole erityisen kovia laatikon kaaputtajia. niin jätesäkki pysyy ehjänä roskikseen saakka ja laatikko ei kaipaa pesua lainkaan käytön välillä. Pienille pennuille voi karkeampi hiekka olla turvallisempaa, koska se ei niin helposti mene silmiin tai jää tassuihin kiinni.

Laatikon edustalle on saatavilla mattoja,
jottei hiekka leviä ympäriinsä (es. kynnysmatto).
Sillä on hyvä nostaa maansiirtotyön tulokset
takaisin laatikkoon.


Rakkaudenosoitus emännälle?!?



Korvien hoito

Yleisimpiä vaivoja kissojen korvissa on hiivatulehdus sekä korvapunkit. Etenkin korvapunkit tarttuvat todella helposti kissasta toiseen, joten jos perheessä se yhdellä kissalla on, mitä todennäköisimmin se on pian kaikilla. Oireena on kova kutina, jolloin kissa ravistelee ja raapii korviaan. Punkin asuttama korva näyttää kuin olisi kahvinporoilla täytetty, ja usein eritettä on niin runsaasti että korvakäytävä tukkeutuu. Hoitamattomana punkki usein aiheuttaa korvaan tulehduksen, ja voi vaurioittaa korvaa ja kuuloa pysyvästi. Hoitona usein käytetään Stronghold-nimistä lääkettä, joka nesteenä valutetaan kissan niskaan. Usein kerta-annos lääkettä jo riittää, kunhan korvia puhdistaa huolellisesti päivittäin, niin kauan että korva on puhdas. Apteekista ja eläinlääkäriasemilta löytyy erilaisia korvanpuhdistusaineita. Korvan puhdistus itsessään voi olla haastavaa rimpuilevan kissan kanssa. Hyväksi havaittuja keinoja on kääriä kissa tiukasti pyyhkeeseen, tai istua polvilleen lattialle ja asettaa kissa polvien väliin jolloin se ei pääse peruuttamaan. Parhaiten korvakäytävän saa puhtaaksi valuttamalla puhdistusainetta korvaan, jonka jälkeen korvan tyveä kannattaa sormin hieroa jotta aine valuu syvemmälle, ja sitten pyyhkiä joko vanulapulla tai pumpulilla. Aina täytyy muista varoa, ettei työnnä likaa syvemmälle, vaan antaa vaikka kissan ravistaa välillä korvia, jolloin lika irtoaa syvemmältäkin. Lisätetoa löytyy muunmuassa kissaklinikan sekä wikipedian sivulta. Hiivatulehdus korvassa voi myöskin aiheuttaa kutinaa ja haavaumia, vaikka itse tulehdusta ei useinkaan silmin näe.